donderdag 12 november 2015

In het zicht krijgen

"Het is goeie hulphond, hoe heet hij?" Ze glimlacht licht. Duke is inderdaad een goede hulphond. Weer heeft hij het voor elkaar gekregen om haar in veiligheid te brengen, weer heeft hij haar naar de werkelijkheid weten te brengen.
"Zijn naam is Duke. Hij is mijn baken." hij ziet de glimlach op haar gezicht, hoort de genegenheid in haar stem, maar tegelijkertijd bevestigt ze niet wat hij zegt. Hij weet niet goed wat hij nu met haar aan moet, eigenlijk is het tijd om terug naar het bureau te gaan, rapport te gaan schrijven, maar hij weet ook dat dit waarschijnlijk één van de weinige, mogelijk zelfs de enige, kans is om een soort van ontspannen met Kick aan tafel te zitten. Hij kan zich er nog steeds weinig bij voorstellen dat deze vrouw, die op het moment er behoorlijk kwetsbaar uitziet, dezelfde is als die bij de demonstraties soms voor zulke grote problemen zorgen, hij kan zich er ook weinig bij voorstellen dat juist zij degene is die besloot in te grijpen toen ze de overval ontwaarde. Hij kan zich ook weinig voorstellen met hoe ze dat dan zag. Ze gebruikte daar een aparte benaming, ze kreeg het in haar zicht. Hij had het gevoel dat dit niet alleen een bijdehandte term voor kijken was maar dat ze er echt iets afwijkends mee bedoelde, maar hij kan niet goed inschatten wat.
"Hij had echt zijn volle concentratie bij jou, alsof er niets anders meer bestond toen jij hem nodig had." ze denkt terug aan het moment en direct tikt Duke haar aan, ze bedankt hem en brengt haar hartslag weer gelijk met de zijne. Dan denkt ze terug aan de situatie in het café, hoe de veteraan Duke ook nodig had.
"Dat doet hij. En hij kan precies aanvoelen wat hij moet doen. Daarom was ik ook het café ingelopen met hem, een man was er mentaal niet best aan toe en ik wist dat Duke hem kon helpen, zou helpen. Ik had alleen gehoopt dat ik het meisje daarna ook zou kunnen helpen." ze denkt terug aan het meisje waar ze door Richard bij weg werd geroepen. Het meisje waar ze buiten toch nog een poging deed om daar zo snel mogelijk hulp naartoe te krijgen. Het meisje was ondertussen weg. Ze was zo intensief bezig geweest dat ze het gemist heeft, dat gebeurt haar eigenlijk nooit. Maar nu ze terugdenkt weet ze vrijwel exact wanneer het gebeurd is. Voor de flash was het meisje er nog, samen met haar ouders stond ze buiten met een agent te praten, haar hoofd was nog niet geholpen, ze was nog steeds de weg kwijt. Toen ze weer volledig terug was in de werkelijkheid was het meisje weg. Kick had haar zicht in eerste instantie nog beperkt gehouden tot 18m totdat ze volledig tot rust gekomen was, ondertussen is hij weer op de volle afstand van bijna twee km.
"Er is nadat we weg zijn gelopen even goed met het meisje gepraat, er wordt slachtofferhulp voor haar geregeld. Ik zal heel eerlijk zijn, je bent lastig in te schatten voor me en in eerste instantie kende ik alleen het karakter dat je tijdens de demonstraties toont. Ik vond dat te riskant om binnen te hebben." Hij denkt terug aan haar gekwetste maar accepterende blik toen hij haar negeerde zodra ze buiten gehoorsafstand waren van het meisje. Ze lijkt ontzettend veel kennis van allerlei zaken te hebben. Over het meisje heeft hij geïnformeerd toen de Jan naar hen toe kwam lopen. Het was een gok om bij haar weg te lopen, maar aan de andere kant heeft hij toch geen enkel middel anders dan doodschieten om te voorkomen dat ze weg zou vluchten. Voor een hoop mensen is niet voor te stellen hoe ontzettend sterk en behendig ze is. Het praatje met Jan bevestigde dat alleen maar opnieuw. Ze had zichzelf nog wat weggecijfert bij haar versie van het verhaal, hoewel ze enkel feiten heeft verteld, had ze meer nadruk gelegd op de bijdrage van haar vrienden dan op haar eigen bijdrage. Maar blijkbaar heeft ze alles tot in de puntjes aangestuurd en een leidende rol in de uitvoering gehad. Eigenlijk is het jammer dat ze aan de kant van de demonstranten staat, want ze is zo goed dat ze prima in zijn eigen team zou passen. Hij denkt wel dat de teamleader een rolberoerte krijgt als hij dat nu zou voorstellen, maar misschien is het nog niet eens onverstandig om bij haar eens te gaan peilen mocht het gesprek zo lopen.
"Ze was nog niet stabiel toen ze buiten was. Het was beter voor haar geweest als ze meer vooruitgang geboekt had. Ik begrijp uw beweegredenen wel, maar dat maakt het niet minder zuur." ze is blij om te horen dat er toch wel met haar echt gepraat is, zelfs al hebben ze blijkbaar geen echte omslag in haar kunnen bereiken. Slachtofferhulp kan vaak ook behoorlijk goede dingen nog voor elkaar krijgen. Ze neemt het hem niet kwalijk dat hij haar naar buiten heeft gehaald, waarschijnlijk zou ze dat zelf ook gedaan hebben als de rollen omgedraaid waren en de kennis nog zo beperkt. Veiligheid gaat voor.
"Ik hoor dat het je aangrijpt, als je wilt kan ik wel proberen of ze nog even met je wilt spreken later. Dan heb ik wel je contactgegevens nodig." ze glimlacht, het is een keurig tekstboek antwoord. Eerst de emotie benoemen, dan een oplossing aanbieden en daar weer een voorwaarde aan hangen.
"Ik hoor dat de theorie er goed in zit. Maar ik vind het wel een prima oplossing. Mijn mailadres is kickdedemonstrant@gmail.com, alles kleine letters, geen streepjes, underscores, punten of andere rariteiten." Hij trekt één wenkbrauw omhoog met een glimlach op zijn gezicht. Ergens is ze toch ook een portret ook. Aan de ene kant heeft ze hen nu een duidelijke manier gegeven om contact te leggen, aan de andere kant geeft ze geen gegevens die ze nog niet hadden. Het mailadres wordt meer gebruikt, voornamelijk om foto's uit te wisselen. Er zitten infiltranten in het netwerk van die-hard demonstranten waar zij ook bij zit. Ze heeft de twee infiltranten beide een keer even alleen aangesproken, aangegeven dat ze wist dat het, haar woorden, wespen waren en dat ze het niet door ging geven mits ze binnen grenzen bleven. Ze zitten nog altijd in de groep en ze houden zichzelf low-profile. Toen deze opzet gemaakt werd, was er gehoopt dat er door hen een demonstratie opgezet kon worden om wat topstukken te ontmaskeren, maar de boodschap van Kick was uiterst duidelijk en dit is dan ook nooit van de grond gekomen. Toch is het al heel vaak erg nuttig geweest. Kick geeft trouwens nooit vooraf informatie waar ze bij is. Ze komt naar een vergadering, of niet, komt naar een overeenkomst, of niet, komt naar een demonstratie, of niet. (Bewuste) rellen is ze vrijwel altijd bij, maar ook toch niet altijd. Rellen waar ze niet bij is lopen standaard gigantisch uit de hand en het zijn vrijwel altijd gevaarlijke locaties. Locaties met weinig uitwijkmogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten